0 312 222 12 90 (Pbx) 0 312 222 12 99 0 312 222 11 42 ankara@turcev.org.tr

Haberler GELECEK NESİLLER İÇİN 'MAVİDE BULUŞALIM' PROJESİ BAŞLADI!

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akdeniz Balıkçılar ve Spor Kulübü Derneği (AKBADER) Turistik Hava Taşımacılık A.Ş. (Corendon Airlines), Belek Turizm Yatırımcılar Ortak Girişimi (BETUYAB), Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) işbirliği ile Gelecek Nesiller İçin “ Mavide Buluşalım ” Projesi başlamıştır.
 
 
Projenin Amacı ve Gerekçesi
Proje ile çocuklarımıza ve ebeveynlerine balık çeşitleri, amatör balık avcılığı kuralları, deniz canlıları, deniz kirliliği ve bu kirliliğin deniz canlıları üzerinde etkileri, sürdürülebilir su ürünleri avcılığı hakkında bilinçlendirme yapılarak doğa ve deniz sevgisi aşılanması hedeflenmektedir.
Bilinçsiz avcılık nedeniyle popülasyonlarında değişiklikler olmakta, besin zincirine ve ekosisteme olumsuz etkilenmektedir. Bu durum çevre hassasiyeti olan ve gittikçe artan kamuoyu tarafından avcılığın geneline karşı tepki gösterilmesine neden olmaktadır. Proje ile çevre bilincine sahip bireylerin yetişmesine katkı sağlayarak deniz canlılarının avlanmasında olabilecek yanlış uygulamaları engellemek, halkı bu konuda bilinçlendirerek doğa saygılı nesiller yetişmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Öte yandan plajlarımızdaki en büyük sorunlardan bir tanesi de kullanıcılar tarafından yaratılan plaj kirliliğidir. Plaja veya doğrudan denize atılan atıklar deniz ekosistemine ciddi anlamda zarar vermektedir. Balıkçılık faaliyeti yapacak kişileri bu konularda bilinçlendirmek, Uluslararası Mavi Bayrak programının konuyla ilgili hedef ve çalışmalarını anlatmak da projenin önemli amaçları arasındadır.
Hedef kitlesi olarak seçilen 7-12 yaş aralığındaki örgün eğitime devam eden öğrencilerin sosyal çevresi akıllı telefon, tablet/ bilgisayar vb. vasıtasıyla sanal arkadaşlıklarından ibarettir. Yoğun iş temposu ve yaşam koşulları gibi sebeplerden dolayı ebeveynler de çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramamakta ve aile içinde iletişim kopuklukları meydana gelmektedir. Etkinlikte yer alan “Veli-Çocuk Balık Tutma Etkinliği” ile çocukların aile ve kendi yaşıtları ile doğada bir araya gelmelerini, sosyal çevre edinmeleri, aile içinde iletişimlerinin artmasını ve bu aktivite süresince doğada, çevrede koruyucu rol üstlenmelerini hedeflemekteyiz.
Hedefimiz çocuklara yapılacak sunumlar (balık çeşitlerini, amatör balık avcılığı kurallarını, deniz canlılarını, deniz kirliliği ve bu kirliliğin deniz canlıları üzerinde etkileri v.b.) ile sürdürülebilir su ürünleri avcılığı, doğa ve deniz sevgisi aşılamak, bu konularda farkındalık yaratmaktır.
Proje Kapsamında Yapılacak Faaliyetler
Mavide Buluşalım projesi kapsamında 2019 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarının son haftası Pazar günleri yapılacak faaliyette
Katılımcılar EXPO fuar Alanı Kuzey kapısı toplanılacak ve kayıtlar yapılacaktır.
Çocuklar EXPO fuar alanı Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezinde İnsan ve hayvan biyoloji ile uzay ve uzayda dünyanın yeri hakkında bilgilendirme ve eğitim videoları izletilmesi ile interaktif olarak balık türleri tanıtımı yapılacak,
Atıkların deniz canlılarına ve doğaya etkileri, çevrenin korumaya yönelik tüketim alışkanlıkları, plaj ve deniz kirliliğinin önlenmesi konusunda dikkat edilecek hususlar, Mavi Bayrak ödülü plajlar ve önemi hakkında TÜRÇEV Antalya Şubesi tarafından sunum yapılacaktır.
EXPO Küçük Anfi Tiyatroda “Amatör Balıkçılık Nedir Nasıl Yapılmalı”, Okyanus ve deniz kirliliği ile engelleme yolları ve Zehirli balık türleri, balık tüketiminin önemi hakkında sunumlar olacaktır.
Sunumlar sonrası Katılımcılar EXPO Zaman Tüneli salonunun da Toplayıcılıktan yerleşik hayata insanoğlunun tarihsel gelişiminin anlatıldığı video gösterimi yapılacaktır.
Video gösteriminden sonra katılımcılara uzman personel gözetiminde EXPO Gölet kenarı iskelelerinden veliler ile birlikte balık tutma etkinliği ve yarışması yapılacak, yarışma esnasında amatör balıkçılık kuralları hakkında çocuklara uygulamalı eğitimler verilecektir.
Yarışma sonrasında çocuklara katılım sertifikası, katılımcı kimliği rozet ve balık ölçüm cetveli dağıtımı yapılarak çocukların hayatında kalıcı iz bırakılması amaçlanmaktadır. Katılım sertifikası, katılımcı kimliği rozet ve balık ölçüm cetveli dağıtımı sonrasında çocuklara şapka, t-shirt gibi promosyon dağıtımı yapılarak kapanış yapılarak o ay için proje etkinliği tamamlanmış olacaktır. 2019 yılı boyunca her ay bu etkinlik ayda bir kere yapılacaktır.
Katılımcı kimliği almak şartıyla çocuklar ile Konyaaltı ve/veya Lara sahilinde denizden balık tutma etkinliği yapılacaktır.