0 312 222 12 90 (Pbx) 0 312 222 12 99 0 312 222 11 42 ankara@turcev.org.tr

AB PROJELERİMİZ YUNUS PROJESİ

ÇEVRE EĞİTİMİNDE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR VE PRATİK UYGULAMALAR YUNUS PROJESİ TAMAMLANDI!

TÜRÇEV olarak çevre eğitimi faaliyetlerimize, 2019 yılının Nisan ayında bir Avrupa Birliği (AB) projesini de kattık. AB-Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu 5. Dönemi’nde, başvuran 500 proje içinden kabul edilen 40 proje arasında yer almaktan gururluyuz. TÜRÇEV’ in HSPN (Yunan Çevre Koruma Derneği) ile ortak yürüttüğü proje, “Çevre Eğitiminde Kuramsal Yaklaşımlar ve Pratik Uygulamalar-YUNUS” adını taşımaktadır. Proje konusu, iki Akdeniz ülkesinde iyi bilinen ve türleri tehlike altında olan üç türdür: İribaş deniz kaplumbağası (Caretta Caretta), Akdeniz foku (Monachus Monachus) ve ak leylek (Ciconia Ciconia). Projenin hedefi de bu konuda, iki ülke uzmanları ve eğitimcileri arasında bilgi alışverişi sağlamak ve ilköğretimde uygulanacak eğitim programları geliştirmektir.

YUNUS, Türk ve Yunan paydaşlar arasında, eğitim çerçevesinde bilgi ve uzmanlık aktarımını hedeflemektedir. HSPN projenin genel koordinatörü olarak projenin idari yönetiminden sorumludur. TÜRÇEV ise eş başvuran olarak projenin teknik yönetimini üslenmiştir. Proje 1 Nisan 2019’da başlamış ve 24 ay sürmüştür. Üç konuda okullarda kullanılmak üzere çevre eğitimi içerikli eğitim malzemesi oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla Temmuz 2019’ da Yunanistan’da bir yaz okulu düzenlenmiştir. Yaz okulunda iki ülkeden öğretmenler, hem Yunanistan hem de Türkiye’deki okullarda uygulanabilecek üç türle ilgili çevre eğitim etkinlik kitapları tasarlamışlardır. Bu tasarımlarda yer alan eğitsel uygulamalar, Ekim 2019’da projenin birinci bilgilendirme gününde, okullarda uygulanarak geri bildirimde bulunmaları için ülkelerdeki öğretmenlere tanıtılmıştır. 2019 yılı Ekim-Kasım-Aralık aylarında okullardaki uygulamalardan, katılımcı öğretmenlerin öneri ve fikirlerini toplayan HSPN ve TÜRÇEV uzmanları, çevre eğitim planlarını içeren üç kitapçık hazırlamışlardır. Ayrıca bu kitapçıkları destekleyen ve türleri tanıtan Türkçe, İngilizce ve Yunanca olmak üzere üç dilde alt yazılı olarak kısa filmler çekilmiştir. Projenin hedeflerinden biri olan diyalog geliştirme ve tecrübe paylaşımı kapsamında Ocak 2020’de HSPN ve Türkiye’den öğretmenler ve her iki STK’nın proje çalışanları, Yunanistan’ın Atina, Lavrio, Volos ve Selanik şehirlerindeki çevre eğitim merkezlerini birlikte ziyaret etmişlerdir. Bu çalışma ziyaretlerinde, Yunanistan’da uygulanan çevre eğitim merkezlerinin okullara yönelik eğitsel çalışmaları hakkında bilgi edinilmiştir. Benzer merkezlerin Türkiye’de uygulanabilirliği Türk heyetince değerlendirilmiştir. Kasım 2020 ‘de proje çıktılarını okullarında uygulayan öğretmenlerin sunumlarının da yer aldığı ikinci bilgilendirme günü, konuya ilgi duyan öğretmenlerle birlikte çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir. Projenin son etkinliği olan kapanış toplantısı 7 Mart Cumartesi günü çevrimiçi düzenlenmiştir. Kapanış toplantısında; projenin ilerleme sürecini TÜRÇEV proje teknik yöneticisi Prof. Dr. Çelik Tarımcı ve kitapların uygulanması ve tanıtılmasını proje çevre eğitim uzmanı Fatma Köle tarafından katılımcılara aktarılmıştır. Toplantıya HSPN’den proje koordinatörü Chara Agaoglou ve HSPN’nin Avrupa Projeleri Ekibi’nin ekip lideri Christos Georgiadis katılmıştır. Proje sonuçlarının; kitaplar ve filmlerimizi katılımcılara izletilmiştir.

Kapanış toplantısını izlemek için Türkiye Çevre Eğitim Vakfı YouTube sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Proje için hazırlanan türler için hazırlanan filmlerini izlemek için www.yunusproject.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

YUNUS Projesi ile Türkiye ve Yunanistan’da yaklaşık 10.000 öğretmene ulaşmak hedeflenmektedir. İki ülkedeki pilot okullarda uygulanan bu Proje ile ortaklar arasında sürekli ve yaygın bir işbirliğine yol açacak, çevreye daha duyarlı nesiller yetişecek, öğretmenlerin çevre alanında bilgisi artacak ve ele alınan üç türün yaşam alanları iyileştirilebilecektir. 24 ay boyunca okul çalışmalarında projemize dâhil olan tüm öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ederiz.

Yeni projelerde yeniden birlikte çalışmak dileğiyle. Ayrıntılı bilgi ve uygulayabileceğiniz ders planları için proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz: www.yunusproject.net