0 312 222 12 90 (Pbx) 0 312 222 12 99 0 312 222 11 42 ankara@turcev.org.tr

Haberler TÜRÇEV, COP31’e Giden Yolda Diyarbakır ve Antalya’da 248 Öğretmenle Sürdürülebilirlik ve Ekolojik Okuryazarlık Eğitimlerinde Buluştu

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Eko-Okullar Programı kapsamında farklı illerde düzenlediği öğretmen eğitimleriyle çevre eğitiminin yaygınlaştırılmasını ve okullardaki uygulamaların güçlendirilmesini destekliyor. Diyarbakır ve Antalya’da il millî eğitim müdürlükleriyle iş birliği içinde gerçekleştirilen eğitimlerde toplam 248 öğretmene ulaşıldı. COP31’e giden süreçte bu çalışmalar, iklim ve çevre sorunlarının anlaşılmasında ve yerel çözümlerin geliştirilmesinde eğitimin rolünü öne çıkarıyor. TÜRÇEV, öğretmen eğitimleri aracılığıyla küresel çevre sorunlarını öğrencilerin günlük yaşamıyla ilişkilendiren ve öğrencilerin çözüm süreçlerine aktif katılımını destekleyen okul uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Öğretmenler, çevre eğitiminin öğrencilerin günlük yaşamıyla ilişkilendirilmesinde ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının okul ortamında gelişmesinde önemli bir rol üstleniyor. TÜRÇEV, farklı illerde gerçekleştirdiği eğitimlerle öğretmenlerin sürdürülebilirlik ve ekolojik okuryazarlık alanındaki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi, Eko-Okullar Programı’nın uygulama sürecine ilişkin ortak bir anlayış oluşturmayı ve yerel ihtiyaçlara uygun çevre çalışmalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Eğitimlerin farklı illerde düzenlenmesi, öğretmenlerin yüz yüze eğitimlere erişimini artırırken kendi bölgelerindeki meslektaşlarıyla deneyim paylaşmalarına da olanak sağlıyor. İl millî eğitim müdürlükleri ve ev sahibi kurumlarla kurulan iş birlikleri, eğitimlerde ele alınan yaklaşımların okul uygulamalarına yansıtılmasına katkı sunuyor. Bu kapsamda Diyarbakır’da 120, Antalya’da ise 128 olmak üzere toplam 248 öğretmen eğitimlere katıldı. Öğretmenlerin edindikleri bilgi ve deneyimleri öğrencileri, meslektaşları ve okul topluluklarıyla paylaşarak çalışmaların etkisini yaygınlaştırması hedefleniyor.

Sunumlar, grup çalışmaları ve iyi uygulama örneklerinden oluşan eğitimler; Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörü Aynur Çimenci, Ulusal Koordinatör Yardımcısı Çiğdem Tunalı ve TÜRÇEV Eğitim Programları Asistanı Kadir Gürbüz tarafından yürütüldü.

Diyarbakır’da Eko-Okullar Yaklaşımıyla Sorundan Eyleme

TÜRÇEV ve Diyarbakır İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, Diyarbakır Ortadoğu Koleji ev sahipliğinde gerçekleştirilen iki günlük eğitime, ilde görev yapan 120 okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğretmeni katıldı. Programda, öğretmenlerin Eko-Okullar yaklaşımını ve temel uygulama adımlarını sürdürülebilirlik ve ekolojik okuryazarlık perspektifiyle ele almaları; edindikleri bilgi ve deneyimleri öğrencilerin aktif katılımıyla okul temelli çevre eylemlerine dönüştürmeleri amaçlandı.

  

Sürdürülebilirlik Eğitimine Eko-Okullar Yaklaşımı

Aynur Çimenci tarafından yürütülen “TÜRÇEV Eko-Okullar Programı ile Sürdürülebilirlik Eğitimine Yaklaşım” başlıklı ilk oturumda, TÜRÇEV’in çevre ve sürdürülebilirlik eğitimindeki rolü ele alındı. “Sorundan Eyleme” yaklaşımı üzerinden, çevre sorunlarının Eko-Okullar metodolojisiyle değerlendirilmesi ve çözüm üretme süreçleri üzerinde duruldu. Çimenci’nin yürüttüğü “Eko-Okullar Perspektifinden İhtiyaçlar, İstekler ve Kaynaklarımız” oturumunda ise sürdürülebilir tüketim ve günlük yaşamın çevresel etkileri değerlendirildi. “Tişörtün Yaşam Hikâyesi” üzerinden üretim ve tüketim süreçlerinde kullanılan kaynaklar ele alındı. Katılımcılar, “Günlük Yaşamdan Okula: Çevresel Etkilerimizi Nasıl Azaltabiliriz?” grup çalışmasıyla tüketim alışkanlıklarını okulda uygulanabilecek çevre çalışmalarıyla ilişkilendirdi.

Çevre Sorunlarından Okul Eylem Planına

Çiğdem Tunalı’nın yürüttüğü “Eko-Okullar’da Eyleme Geçmek: Nerede Duruyorum, Ne Yapabilirim?” oturumunda, bireysel ve sosyal sorumluluklar ile çevresel etkilerin farkına varılması üzerinde duruldu. Bir çevre sorununun okul eylemine dönüştürülmesi sürecinde sorun, hedef, çözüm ve eylem arasındaki ilişkiler ele alındı. Öğretmenler, Eko-Okullar eylem planına yönelik grup çalışmalarıyla kendi okullarında geliştirebilecekleri uygulamalar üzerine çalıştı.

Uygulama, İzleme ve Deneyim Paylaşımı

Kadir Gürbüz tarafından yürütülen “TÜRÇEV Eko-Okullar Programında Uygulama ve Deneyimler” oturumunda, programın Türkiye’deki uygulama süreci ile okulda sürdürülebilir değişimi destekleyen uygulama, izleme ve değerlendirme çalışmaları ele alındı. Türkiye’den ve dünyadan Eko-Okullar uygulama örnekleri paylaşılarak sürdürülebilirlik eğitimini güçlendiren yeni yaklaşımlar değerlendirildi. İyi örnekler, öğretmenlerin kendi okullarının ihtiyaçlarına uygun çalışmalar geliştirmeleri için tartışma ve deneyim paylaşımına zemin oluşturdu.

İki günlük eğitim, Çiğdem Tunalı’nın yürüttüğü değerlendirme ve kapanış bölümüyle tamamlandı. Katılımcıların görüşleri alınarak Eko-Okullar çalışmalarına ilişkin yol haritası ele alındı.

  

Antalya’da Lara ve Alanya Eğitimlerine 128 Öğretmen Katıldı

TÜRÇEV ve Antalya İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, 15–16 Ekim 2026 tarihlerinde Lara ve Alanya’da “Öğretmenler için Sürdürülebilirlik ve Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi” gerçekleştirildi. İki eğitim programına toplam 128 öğretmen katıldı. Tanışma ve grup çalışmalarıyla başlayan eğitimlerde, küresel çevre sorunlarından günlük yaşam alışkanlıklarına uzanan konular katılımcı yöntemlerle ele alındı.

  

Küresel Eşikler, İhtiyaçlar ve Kaynak Tüketimi

Aynur Çimenci’nin yürüttüğü “Mavi Küre ve Küresel Eşikler” oturumunda, insanlık tarihi ve küresel eşikler üzerinden insanın doğayla ilişkisi değerlendirildi. “Buzdağının Altı” grup çalışmasıyla çevre sorunlarının görünen sonuçlarının ardındaki nedenler üzerinde duruldu. “İhtiyaçlar ve İstekler” oturumunda ise insan merkezli ve ekoloji merkezli yaklaşımlar karşılaştırıldı. Akdeniz’de plastik kirliliği, bir tişörtün yaşam hikâyesi ve günlük kaynak tüketimi üzerinden üretim ve tüketim alışkanlıklarının çevresel etkileri tartışıldı. Katılımcılar, ihtiyaçlar ile istekler arasındaki ayrımın sürdürülebilir yaşam açısından önemini değerlendirdi.

      

İyi Örneklerden Sürdürülebilir Çözümlere

Çiğdem Tunalı’nın yürüttüğü “İyi Örnekler ve Nerede Duruyorum?” oturumunda, ekolojik yaşam hareketi ve sürdürülebilirlik alanındaki uygulamalar paylaşıldı. “Tohum” çalışması ve grup etkinlikleri aracılığıyla bireysel, yerel ve ulusal ölçekte geliştirilebilecek çözüm önerileri ele alındı. Öğretmenler, çevresel sürdürülebilirliğin günlük yaşama ve eğitim ortamlarına taşınması üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Eko-Okullar Programı’nın Uygulama Süreci

Kadir Gürbüz’ün yürüttüğü Eko-Okullar oturumunda programın amacı ve kapsamı, kayıt ve uygulama süreci, 7 Adım yaklaşımı ve Yeşil Bayrak hakkında bilgi verildi. Ulusal ve uluslararası projeler ile güncel çalışmalar paylaşılarak çevre eğitiminin okul yaşamında katılımcı ve sürekli bir yapıyla yürütülmesi üzerinde duruldu. Eğitimler, öğretmenlerin görüş ve değerlendirmelerinin alınmasıyla tamamlandı.

COP31’e Giden Yolda Okul Temelli Çevre Eğitimi

COP31’e giden süreç, iklim ve çevre alanındaki küresel hedeflerin eğitim yoluyla günlük yaşamla ilişkilendirilmesinin önemini hatırlatıyor. Diyarbakır ve Antalya’da gerçekleştirilen eğitimlerle öğretmenlerin, öğrencileriyle birlikte çevre sorunlarını araştırmaları, yerel ihtiyaçlara uygun eylemler geliştirmeleri ve uygulamalarını izlemeleri için bilgi ve deneyim paylaşımı sağlandı. TÜRÇEV olarak, çevre eğitiminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayan iş birlikleri için Diyarbakır ve Antalya İl Millî Eğitim Müdürlüklerine, Diyarbakır’daki ev sahipliği için Ortadoğu Kolejine, katılım ve katkıları için tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.